آشنایی با فلسفه
در ساده ترین و ساده ترین تعریف فلسفه می توان گفت: فلسفه تلاشی است برای یافتن پاسخ برای پرسش های ذهنی خود. تلاشی برای درک بیشتر و بهتر مشکلات پیرامون و دنیای اطراف و درونمان.
در تعریف تخصصی تر از فلسفه آمده است: فلسفه علم و معرفت به آن چیزی است که وجود دارد، نه به این دلیل که تعین خاصی دارد، مثلاً جسم، شخص یا گیاه و مانند آن است، پس به طور خلاصه: فلسفه آن را معرفت نامیده است میتوان از وجود مستقل از مصداق آن بحث کرد. به عبارت دیگر، فلسفه علمی است که از کلی ترین سؤالات وجود که مربوط به سؤال خاصی نیست و مربوط به همه سؤالات است، بحث می کند و کل هستی را مسئله می داند و درباره آن بحث می کند.
آشنایی با فلسفه
به نوعی فلسفه می تواند دو معنا داشته باشد. در معنای اول، فلسفه متضمن تأمل و مطالعه عقلانی است و درباره مسائل عینی است. مضامینی مانند خدا، شناخت، هستی، اخلاق، انسان، ذهن، جامعه و… در این مفهوم از فلسفه، فلسفه معرفتی است با موضوعی خاص که فراتر از آن نمی رود. مثلاً از نظر ابن سینا و ملاصدرا، فلسفه به معنای شناخت موجودات و صفات آنهاست؛ از نظر کانت، فلسفه به معنای تأمل عقلانی در شناخت و معرفت انسان است؛ مثلاً فلسفه به معنای مطالعه و تأمل در زبان است.
در این تعریف از فلسفه، فلسفه به معنای محدود، در محدوده معینی از جهان، دانش، زبان و انسان به کار می رود و از این نظر، فلسفه معنایی کلی پیدا می کند و حوزه را برای گنجاندن آن وسعت می بخشد. شامل همه حوزه های محدود. که هر فیلسوفی برای خود تعریف می کند. حال مراد از فلسفه تحت عنوان «تاریخ فلسفه» در واقع معنای دوم معنای قبلی است و آنچه تحت عنوان «تاریخ فلسفه» مطرح می شود شامل وجود، خدا و فلسفه می شود. این یک موضوع فلسفی گسترده است. جهان، انسان، اخلاق، دانش و…
تحقیق به معنای فلسفی مستلزم تحقیق به معنای تاریخی فلسفه است.فلسفه حیات اندیشه است. فلسفه مسئله وجود هستی است، علم حاکم هستی است. فلسفه سفر این است که همیشه در راه باشید.
فلسفه اسلامی
فلسفه اسلامی علمی است که با روش های عقلی و برهانی به مسائل کلی هستی، معرفت، نفس، خدا و دین می پردازد. کندی اولین فیلسوف مسلمان و فارابی را پایه گذار فلسفه اسلامی می دانند. فلسفه اسلامی دارای سه مکتب مهم است که عبارتند از: فلسفه مشاء، فلسفه اشراق و حکمت متعالیه.
فارابی، ابن سینا، شیخ اشرک، ابن رشد، میرداماد و ملاصدرا از مهم ترین فیلسوفان مسلمان و کتاب های اشارات و جزا، شفاء، حکم الاشراق، قبسط، اسفار اربعه، الشواهد الربابیه هستند. شرح منظومه و نهایه الحکمه از مشهورترین متون فلسفه اسلامی هستند.
این فلسفه در جهان اسلام با مخالفت هایی روبرو است. برخی مخالفان معتقدند که فلسفه اسلامی شامل مطالب کفرآمیز است و برخی بر جدایی دانش دینی از فلسفه تاکید دارند. اما بسیاری از فقها و علمای مسلمان اهل فلسفه بودند و مخالفتی با آن نداشتند.دوره آموزشی شبکه در تبریز