حکم شرعی ارز دیجیتال چیست؟
از زمانی که بیت کوین در سال ۲۰۰۹ راه اندازی شد، پول دیجیتال به سرعت در سراسر جهان در حال گسترش است. چرا که بیت کوین به دلیل فناوری نوآورانه و پیشرفته خود، از همان ابتدا توجه زیادی را به خود جلب کرد. در این مطلب به بررسی حکم شرعی خرید و فروش ارز دیجیتال در اسلام خواهیم پرداخت. لازم است بدانید با پیشرفتهای ایجاد شده هنوز هم مطالعات زیادی در رابطه با پول دیجیتال صورت نگرفته است. برای یادگیری ارز های دیجیتال مقاله آموزش ارز دیجیتال در تبریز را مطالعه کنید.(حکم شرعی ارز دیجیتال چیست؟)
فهرست مقاله
معامله ارز دیجیتال از نظر شرعی چه حکمی دارد؟
با توجه به اینکه یکی از عناصر مهم ذاتی ارزش پول، ثبات، عادلانه بودن و عملکرد صحیح آن برای خدمترسانی است؛ اکثر علمای شریعت بر اساس این موضوع، به تایید بیت کوین به عنوان یک ارزش تمایل ندارند. از نظر آنها بیت کوین، فیات (کاغذ) یا پول واقعی نیست. عدم وجود ارزش ذاتی همراه با فقدان یاعدم نظارت بانک مرکزی منجر به سوء استفاده از بیت کوین میشود(حکم شرعی ارز دیجیتال چیست؟).
علاوه بر این، برخی از علما به دلیل دارا بودن عناصری مانند ربا و غرار در آن که منشأ بیعدالتی اقتصادی-اجتماعی است، اختلاف نظر دارند. به صورت کلی به این نتیجه میرسیم که ارزهای دیجیتال با شریعت سازگار نیستند.این در حالیست که، ارزهای دیجیتال با پشتوانه طلا، مطلوب و مطابق با مقاصد الشریعه فرض میشوند. چرا که ویژگی اصلی مالکیت در پول دیجیتال مبتنی بر طلا، قابلیت لغو ربا است. از ویژگیهای دیگر پول دیجیتال با پشتوانه طلا به عوامل دیگری مانند ریشه کنسازی غرار، ریشه کنسازی میسر، اصول عدالت/ انصاف، وسیله مبادله، اندازه گیری ارزش، ذخیره ارزش و ابزار پرداخت متفاوت، نیز میتوان اشاره کرد.
ارز دیجیتال از نظر قرآن
بررسی قوانین اسلامی و قرآنی در پذیرش بیت کوین نیازمند استفاده از نظرات مراجع تقلید است. با این حال از جمله مورادی که باعث تردید مسلمانان در رابطه با معامله ارزهای دیجیتال است، میتوان به سفته بازی در بازار ارزهای دیجیتال اشاره کرد. در بخش بعدی با استفاده از نظر مراجع تقلید بررسی مفصلتری خواهیم داشت(حکم شرعی ارز دیجیتال چیست؟).
آیا ارز دیجیتال حرام است؟
به فتوای رهبر معظم انقلاب آیت الله خامنه ای و چندی از مراجع مانند آیت الله سیستانی، آیت الله مکارم شیرازی و وحید خراسانی، حکم شرعی ارز دیجیتال از قبیل خرید و فروش و تولید ارز دیجیتال منوط به تبعیت از قوانین جمهوری اسلامی ایران بودن آن است(حکم شرعی ارز دیجیتال چیست؟).
نظر مراجع تقلید در رابطه با ارز دیجیتال
لازم به ذکر است که اکثر مراجع تقلید معامله یا خرید و فروش ارزهای دیجیتال را حرام اعلام نکردهاند با این حال به دلیل وجود برخی موارد قابل ابهام و موضوعاتی مربوط به سفته بازی در آنها، معاملات ارز دیجیتال را دارای مشکلاتی مینامند که بهتر است برای آن طبق قوانین عمل کرد. نظر مراجع تقلید در این باره عبارت است از:
حضرت آیت الله العظمی خامنهای:
آبت الله خامنهای درباره خرید و فروش ارزهای دیجیتال تا حال حاضر فتوایی ندادهاند و عمل به قوانین موجود را توصیه میکنند.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی:
از نظر آیت الله مکارم شیرازی با توجه به ابهامات زیادی که ارزهای دیجیتال دارند، خرید و فروش و معامله آنها دارای اشکال است.
حضرت آیت الله هاشمی شاهرودی:
آیت الله هاشمی شاهرودی اعلام کردهاند که با توجه به ابهاماتی که در مورد این نوع معاملات وجود دارد، استفاده از این پول جایز نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی:
آیت الله سیستاتی، معامله ارزهای دیجیتال را جایز نمیدانند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی:
از نظر آیت الله همدانی، ورود در چنین معاملاتی دارای اشکال است.
حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی:
آیت الله زنجانی اعلام کردهاند که اگر وجه دریافتی، در مقابل کار حلال داده شود و خلاف قانون نباشد، اشکال شرعی ندارد.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی:
از نظر آیت الله گلپایگانی بیتکوین دارای مالکیت نبوده و بنابراین قابل خرید و فروش نیست. با این حال اگر بیت کوین را به فردی که مسلمان نیست، داده و در ازای آن وجهی دریافت شود، اشکال ندارد.برای آشنایی با این موضوع باید ابتدا به شناسایی ریشه های ارز دیجیتال بپردازیم که البته در دوره آموزش ارز دیجیتال در تبریز و دوره آموزش آنلاین ارز دیجیتال در آموزشگاه آپادانا بصورت کامل به این موارد پرداخته شده است. ارزهای دیجیتال مانند اتریوم و بیت کوین که با عنوان پول های غیرمتمرکز شناخته می شوند(حکم شرعی ارز دیجیتال چیست؟).
در حوزه فناوری اطلاعات پیشنهاد می شود حتما در دوره آموزش طراحی سایت در تبریز شرکت کرده و درآمد میلیونی داشته باشید.
غیر متمرکز به این معنی است که برای تولید این پول ها مرکزی وجود ندارد. اولین پول دیجیتال بیت کوین است که به عنوان یک پول دیجیتال کامل با سیستم پرداخت جدید شناخته شده است. بیت کوین اولین شبکه پرداخت غیر متمرکز نقطه به نقطه است که به وسیله ی کاربرانش بدون نیاز به هیچ نوع واسطه ای شکل گرفته است.
ریشه های رمز ارزها بازمی گردد به تاسیس شرکت دیجی کش در سال 1990 توسط دیوید چاوم که دیجی کش را با کمک علم رمزنگاری به وجود آورد و برای بانک ها یک بستر را ایجاد کرد که به کمک آن قابلیت انتقال ارزش به شکل دیجیتال و الکترونیکی را فراهم می آورد(حکم شرعی ارز دیجیتال چیست؟).
سخن پایانی
با توجه به مواردی که در ارتباط با حکم شرعی ارز دیجیتال استفاده از این رمز ارزها به عنوان جرم محسوب نمیشود. مگر در مواردی که قانون صریحاً حکمی در این باره را صادر کرده باشد. استخراج یا ماینینگ ارزهای دیجیتال نیز در کشور به عنوان صنعت شناخته میشود. یک مسئلهی دیگر که وجود دارد در ارتباط با واردات تجهیزات کار با ارزهای دیجیتال و آموزش ارز ترید در تبریز است که تا امروز مانعی برای آن وجود نداشته است(حکم شرعی ارز دیجیتال چیست؟).
در ارتباط با مبادلات با ارزهای دیجیتال و خرید و فروش با آن ها برای همه ی مردم جامعه تا به حال قانونی وضع نشده است. در انتها باید به این مسئله اشاره کنیم با توجه به موضوع کسب و درآمد حلال در اسلام با نظرات مختلفی از مراجع تقلید روبرو شدیم که موضوع را هنوز به شکل واضح مشخص نکرده است و احتیاج به بررسی بیشتری دارد.
سوالات متداول
چرا آموزش ارز دیجیتال مهم است؟
آموزش ارز دیجیتال بسیار مهم است زیرا این بازار به سرعت در حال رشد است و افراد نیاز دارند تا درک صحیحی از این فضا و فناوریهای آن پیدا کنند.
آیا این دوره برای افرادی با تمام سطوح دانشی مناسب است؟
بله، دورههای آموزش ارز دیجیتال معمولاً برای تمام سطوح افراد، از مبتدی تا پیشرفته، مناسب هستند و محتوا به شکلی تدریجی ارائه میشود.
چه مهارتها و دانشی را با اتمام دوره ارز دیجیتال به دست خواهم آورد؟
اتمام دوره ارز دیجیتال به شما کمک میکند تا مفاهیم اساسی مربوط به ارزهای دیجیتال، تحلیل بازار، نحوه خرید و فروش، و امور مرتبط با این بازار را درک کنید.
دیدگاهتان را بنویسید